Kokosvatten – En magisk dryck eller en marknadsföring svindel?

Kokosvatten är den naturliga drycken som erhålls genom att extrahera vätskan från de unga gröna kokosnötterna. Ju längre kokosnoten mognar, desto mindre kokosnötvatten är kvar. Kokosvatten beprövade hälsofördelar är många, och det blir allt populärare som ett substitut för söta sportdrycker. Om du inte är från det område där kokosnötter växer behöver du inte oroa dig för att du hittar kokosnöt på disken i varje butik idag.

Vad innehåller kokosvatten och vad är dess hälsofördelar?

hälsofördelar med kokosvatten

Kokosvatten, som namnet antyder, består av 94-95% vatten, men det innehåller också näringsämnen som socker, vitaminer, mineraler, aminosyror och fytohormoner (växthormoner) som är mycket fördelaktiga för kroppen. En 250ml kopp kokosnötvatten ger dig cirka 15% av den rekommenderade dosen magnesium, 17% mangan, 10% vitamin C, 3 gram fiber, och 2 gram protein.

Sänker blodtrycket och kolesterol

Kokosvatten är rik på kalium, och enligt vissa vetenskapliga studier är det just de låga nivåerna av detta mineralsalt i kroppen som orsakar en ökning av trycket. Dessutom bidrar det till att höja nivåerna av bra HDL-kolesterol, vilket ger fördelar till kardiovaskulär nivå.

Förbättrar matsmältningen

Kokosvatten kan fungera som en tonic för att hjälpa matsmältningen och används därför för att behandla tropiska sjukdomar, såsom maginfluensa, dysenteri, förstoppning och parasiter. Konsumtionen av kokosvatten hjälper digestion på grund av de bioaktiva enzymerna i drycken.

Det återfuktar kroppen

En av de många fördelarna med kokosnötvatten är dess höga elektrolytinnehåll. Kroppen behöver bland annat dessa mineraler för att hålla vätskorna i balans. Vätskan är utmärkt för att återfuka kroppen efter tuffa träningssessioner. Dessutom innehåller denna dryck viktiga mineraler som kalium, magnesium, kalcium, natrium och fosfor, vilket förbättrar fysisk prestanda och ger kroppen energi. Därför tillåter denna dryck bättre muskelåterhämtning efter en tävling, träning eller någon annan aktivitet som kräver fysisk ansträngning.

Kokosvatten är en naturlig isotonisk dryck som vår kropp mycket väl kan absorbera och använda. Till skillnad från andra sportdrycker irriterar kokosvatten inte magen och är därför populär bland många idrottare. Dessutom är det vanligtvis billigare än Joniska drycker och är 100% naturligt.

Förbättrad njurfunktion

Kokosvatten innehåller en bra del kalium, vilket hjälper till att förhindra njurstenar. Kokosvatten hjälper till att frigöra kroppen av alla toxiner som den innehåller. Av denna anledning ökar produktionen av urin eftersom det rensar allt som utgör avfall i njurarna eller urinvägarna.

Främjar kardiovaskulär hälsa

Kokosvatten används som tonic för hjärtat. Genom att konsumera denna dryck stärks hjärtat, sänker kroppens kolesterolnivå och förhindrar blodproppar utveckling. Därför kan dricka denna dryck bidra till att förhindra risken för hjärtinfarkt och andra hjärtproblem.

Stärker immunförsvaret

Kokosvatten innehåller antibakteriella och antifungala egenskaper som används för att stärka immunförsvaret. Den innehåller laurinsyra, vilket förbättrar antikroppsproduktionen, förhindrar fortsatt attack av virus, bakterier och svampar. Det ökar också förmågan att identifiera smittämnen och förhindrar att de ökar i frisk vävnad.

Låg i kalorier

Kokosvatten innehåller mycket få kalorier, vilket gör det möjligt att öka kroppens ämnesomsättning. Även i vila kommer kroppen att bränna kalorier mer effektivt, vilket innebär att det också är ett måste för dem som vill gå ner i vikt snabbt. Kokosdryck innehåller mycket lite fett; därför kan det konsumeras i stora mängder. Drycken gör att kroppen kan känna sig full, minska aptiten och hjälper till att gå ner i vikt.

Innehåller antioxidantegenskaper

Fria radikaler molekyler som förekommer i celler i kroppen under ämnesomsättningen. När det finns för många fria radikaler sägs kroppen vara i ett tillstånd av oxidativ stress. Detta tillstånd kan skada celler och öka risken för att utveckla sjukdomen.

När ska man dricka kokosvatten?

Det finns inga regler för när det är lämpligt att dricka kokosnötvatten. Du kan dricka det under frukost, lunch, middag och när som helst under dagen. Om du är en idrottsman eller går på ett gym, rekommenderas att du dricker kokosvatten efter fysisk aktivitet. Detta beror på att vår kropp förlorar vätskor under sport eller andra krävande fysiska aktiviteter.

Hur man väljer rätt kokosvatten?

Det bästa och mest tillförlitliga sättet att få 100% naturligt kokosnötvatten är att köpa en kokosnöt och använda lämpligt verktyg för att skapa ett hål i kokosnoten genom vilken du häller vätskan. Ett enklare och obehagligt sätt är att köpa kokosnötvatten i en flaska. I det här fallet vet du dock inte om flaskan innehåller 100% kokosnötvatten eller hur processen för att erhålla vätskan inuti kokosnoten fortsatte. Om du väljer det här alternativet, Läs flaskans etikett eller tillverkarens recensioner noggrant på internet.

Eftersom Kokosvatten har ett stort antal hälsofördelar har vissa tillverkare utnyttjat det och började sälja koncentrat som låtsas vara kokosnötvatten, som ofta innehåller olika smakämnen eller tillsatser. De säljer ofta detta lågprocentiga kokosvatten till höga och oacceptabla priser. Därför är det viktigt att vara försiktig och ta reda på i förväg vad du köper.