8 Fantastiska hälsofördelar med kokosvatten som du bör veta

Kokosvatten är en naturlig dryck som framställs genom att man extraherar vätskan från unga gröna kokosnötter. I takt med att mognaden fortskrider finns det mindre och mindre kokosnötsvätska i denna form av dryck, men den har fortfarande många hälsofördelar som gör att folk vill ersätta sina sockriga sportdrycker med den i stället! Om du inte bor där dessa lyxvaror växer på träden idag behöver du dock inte oroa dig – det finns alltid butikshyllor fulla nu utrustade med produkter som de som är gjorda av riktig frukt!

Vad innehåller kokosvatten och vad är dess hälsofördelar?

hälsofördelar med kokosvatten

Kokosvatten, som namnet antyder, består av 94-95% vatten, men det innehåller också näringsämnen som socker, vitaminer, mineraler, aminosyror och fytohormoner (växthormoner) som är mycket fördelaktiga för kroppen. En 250ml kopp kokosnötvatten ger dig cirka 15% av den rekommenderade dosen magnesium, 17% mangan, 10% vitamin C, 3 gram fiber, och 2 gram protein.

Sänker blodtrycket och kolesterol

Kokosvatten är rikt på kalium och enligt vissa vetenskapliga studier bidrar det till att höja nivåerna av det goda HDL-kolesterolet. Detta gynnar det kardiovaskulära systemet på grund av dess förmåga att minska inflammation som kan leda t kolesterolproblem.

Förbättrar matsmältningen

Kokosvatten är känt för att vara ett utmärkt sätt att lugna magen och underlätta matsmältningen, eftersom det innehåller bioaktiva enzymer. Drycken hjälper också till med smittsamma sjukdomar som tropiska sjukdomar (maginfluensa, dysenteri, förstoppning och parasiter.)

Det återfuktar kroppen

Kokosvatten är en dryck med uppfriskande egenskaper som kan hjälpa dig att återhämta dig efter intensiv fysisk aktivitet. Elektrolyterna i kokosvatten upprätthåller kroppens vätskebalans, medan dess andra ingredienser ger viktiga mineraler som kalium och magnesium som fungerar som naturliga energikällor för musklerna under träning eller tävlingar. Hälsofördelarna med denna hälsosamma dryck gör den till ett utmärkt val för alla som vill fylla på förlorad vätska från att svettas ut överflödig vätska genom träning på varma dagar!

Kokosvatten är en naturlig, isotonisk dryck som våra kroppar kan absorbera och använda mycket bra. Till skillnad från andra sportdrycker som ofta irriterar magen hos idrottare eller på annat sätt utgör någon form av risk för dem (eosinofil gastrit), gör kokosvatten konsistens den populär hos många personer som tycker om att vara aktiva på alla möjliga sätt – även de som behöver hålla sig hydrerade!

Förbättrad njurfunktion

Kokosvatten har visat sig innehålla en god mängd kalium, vilket hjälper till att förebygga njursten. Det innehåller också naturliga rengöringsmedel som befriar kroppen från gifter och ökar urinproduktionen som behövs för bortskaffandet.

Främjar kardiovaskulär hälsa

Kokosvatten är en livräddande dryck för dem som har hjärtproblem. Om du är benägen att få tilltäppta artärer kan drickandet av detta näringsrika elixir hjälpa till att förebygga anginaattacker och stroke genom att hålla blodet flytande genom kroppens största organ – hjärtat!

Stärker immunförsvaret

Kokosvatten, med sina antibakteriella egenskaper och svampdödande effekter för att stärka immunförsvaret, kan användas som ett alternativ eller tillägg för dem som vill upprätthålla sin hälsa. Kokosnötslaurinsyra har visat sig vara effektiv när det gäller att öka produktionen av antikroppar, vilket hjälper till att förhindra ytterligare angrepp av virus, bakterier och svampar i kroppen och hindrar dem från att sprida sig till frisk vävnad där de kan orsaka skada. Att upprätthålla balansen i våra kroppar är nyckeln om du vill att den ska förbli stark.

Låg i kalorier

Kokosvatten är naturligt lågt i kalorier och fett. Det är perfekt för dem som snabbt vill tappa kilon utan att offra smak eller tillfredsställelse, särskilt eftersom det innehåller vitaminer som kan ge extra energi när du behöver det som mest! Drycken hjälper också till att minska aptiten, vilket innebär att mer mat kommer att förbrännas under matsmältningstiden – vilket förbränner ännu fler kalorier utöver det vi redan äter.

Innehåller antioxidantegenskaper

Kokosvatten hjälper till att minska oxidativ stress i kroppen genom att verka mot fria radikaler. När det finns för många kan det skada cellerna och öka risken för att utveckla sjukdomar!

När ska man dricka kokosvatten?

Kokosvatten är perfekt för att göra alla tider på dagen mer intressanta! Du kan dricka det som frukost, lunch eller middag. Om du är en idrottare som vill ha vätska efter fysisk aktivitet, drick en under återhämtningen efter träning så att din kropp har något uppfriskande.

Hur man väljer rätt kokosvatten?

Det bästa och mest pålitliga sättet att få 100 % naturligt kokosvatten är att köpa en färsk, hel kokosnöt. Om du inte har tillgång till eller tid för den processen kan flaskvatten från konserverad frukt vara ett bättre alternativ så länge de innehåller åtminstone en viss grad av bearbetning, t.ex. pastörisering (uppvärmning) som dödar bakterier men inte skadar näringsämnen som finns naturligt i växtkällor.

Se dock till att du läser etiketter eller gör lite forskning på nätet innan du köper, så att du inte blir lurad av produkter av låg kvalitet som bara skadar både plånbok och hälsa!